U bent helemaal tevreden en enthousiast over het ontwerp. De volgende stap die wij dan voor u gaan verzorgen is het bouwkundig technisch uitwerken van het ontwerp zodat het aan de indieningseisen voor de bouwaanvraag voldoet.
Voordat wij hiermee aan de slag gaan, gaan wij samen de beslissing nemen of wij vooraf het voorlopige schetsontwerp bij de gemeente gaan aanbieden in een ‘vooroverleg procedure’. Dit is niet verplicht maar in de meeste gevallen wel een aanrader. De gemeente gaat het plan dan alvast op voorhand controleren of het bestemmingsplan-technisch haalbaar is en of het plan voldoet aan de Welstandsnota.
Deze tussenstap geeft het voordeel dat er in dit stadium relatief eenvoudig, en daardoor goedkoop, wijzigingen doorgevoerd kunnen worden. De kans op een soepele doorstroming door de bouwaanvraagprocedure is daarmee significant groter geworden. De kosten voor deze vooroverlegprocedure wordt later in mindering gebracht op de leges bij de bouwaanvraag. Dit brengt dus per saldo geen extra kosten met zich mee. Bij deze procedure gelden geen wettelijke tijdslimieten.
Tijdens deze procedure hoeven wij niet stil te zitten, in tegendeel. Wij zouden een elementenbegroting kunnen gaan maken zodat wij in grote lijnen een indicatie krijgen waar het qua bouwkosten naar toe gaat. Indien nodig kunnen wij gelijk de mogelijke bezuinigingen gaan bespreken en doorvoeren.
We werken dus stap voor stap en van grof naar fijn op een gecontroleerde manier richting uw droomwoning welke binnen uw financiële mogelijkheden ligt.
De plattegronden, gevels en doorsneden worden netjes en correct uitgewerkt. Ook worden er een aantal beeldbepalende details op papier gezet.
Een kadastrale situatietekening geeft duidelijk de positie weer waar uw droomvilla op de kavel komt te staan. Echter, dit is nog niet voldoende voor de complete bouwaanvraag, wat overigens tegenwoordig de omgevingsvergunningaanvraag heet. In deze aanvraag moeten er nog diverse berekeningen worden bijgevoegd. Dit kan per geval verschillen. Een paar voorbeelden zijn:
• Constructieberekening → toetsing op de constructieve veiligheid.
• Bouwbesluitberekening → toetsing op de bouwregelgeving.
• BENG-berekening (Bijna Energie Neutraal Gebouw) → toetsing hoeveel energie de woning nodig heeft om te verwarmen en te koelen.
In uw specifieke geval zullen wij u daar nader over informeren zodat u niet achteraf voor verassingen komt te staan.